Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]

FitWit:: Indeks glikemiczny pokarmów a odchudzanie.

Indeks glikemiczny pokarmów a odchudzanie.

Fotolia_61926206_Subscription_Monthly_M.jpg
Indeks glikemiczny w skrócie (IG) jest to uszeregowanie produktów żywnościowych ze względu na ich wpływ na poziom glukozy we krwi, w czasie ok 2 do 3 godzin po ich spożyciu.
IG dotyczy tylko i wyłącznie węglowodanów, ponieważ ani tłuszcze, ani białka nie powodują wysokiego wzrostu glukozy we krwi.
Indeks glikemiczny pozwala na określenie, czy  dane produkty szybko, średnio czy też wolno podwyższają poziom glukozy (cukru) we krwi i tym samym wpływają na ilość wytwarzanej insuliny.
 Zasada jest prosta, im szybciej produkt ulega rozkładowi, tym wyższa jest wartość indeksu glikemicznego.

Indeks glikemiczny a odchudzanie.

Największy wzrost poziomu cukru we krwi zaobserwowano  po spożyciu czystej glukozy.
Wszystkie inne produkty, które zawierają równoważną wagowo ilość węglowodanów, powodują że w naszym organizmie zachodzą znacznie mniejsze zmiany poziomu cukru we krwi.
Dla czystej  glukozy przyjęto indeks glikemiczny jako 100, a dla pozostałych produktów mieści się on w przedziale 0 -100, w zależności od ich wpływu na glikemię.

Pokarmy o niskim IG sprzyjają odchudzaniu. Z takiego pokarmu glukoza powoli się uwalnia i wchłania w procesie trawienia. Powoli i na dłuższy czas zwiększa się stężenie glukozy we krwi. Dzięki temu dłużej odczuwamy sytość (czyli mniej jemy), gdyż pokarm jest trawiony powoli. Uczucie sytości utrzymuje się  również dłużej przez zachodzące po jedzeniu procesy metaboliczne w organizmie.



Ogólnie przyjmuje się:

produkty o niskim IG - poniżej 55,
produkty o średnim IG 55 70,
produkty o wysokim IG powyżej 70.

Wartości indeksu glikemicznego w produktach.

Skrobia modyfikowana 100
Ziemniaki pieczone 95
Ziemniaki smażone 95
Mąka ziemniaczana 90
Chleb z białej mąki 90
Płatki kukurydziane 85
Prażona kukurydza 85
Mąka pszenna 85
Marchew gotowana 80
Bób gotowany 80
Kabaczek 75
Dynia 75
Arbuz 75
Ryż krótkoziarnisty 70
Kasza jęczmienna 70
Bułki pszenne 70
Kleik ryżowy 70
Chipsy 70
Biszkopt 70
Sucharki 70
Chleb ryżowy 70
Bagietka 70
Cukier 70
Daktyle suszone 70
Ziemniaki gotowane 70
Maca (z białej mąki) 70
Makaron z białej mąki 70
Napoje gazowane 70
Rogalik 70
Mąka kukurydziana 70
Batoniki czekoladowe 65
Ananas z puszki 65
Buraki gotowane 65
Chleb pełnoziarnisty 65
Dżem z cukrem 65
Muesli z cukrem lub miodem 65
Rodzynki 65
Ziemniaki w mundurkach 65
Kakao słodzone 60
Banany dojrzałe 60
Kasza manna 60
Lody słodzone cukrem 60
Ryż jaśminowy, długoziarnisty 60
Majonez 60
Melon 60
Miód 60
Mleko tłuste 60
Morele z puszki 60
Owsianka gotowana 60
Pizza 60


Ananas (świeży) 45
Banany niedojrzałe 45
Chleb żytni 45
Jęczmień (ziarno) 45
Kokos 45
Makaron : typ Capellini 45
Płatki śniadaniowe pełne 45
Ryż basmati brązowy 45
Sok grejpfrutowy (niesłodzony) 45
Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony) 45
Tosty z chleba z mąki pełnej 45
Winogrono (zielone i czerwone) 45
Zielony groszek z puszki (bez cukru) 45
Żurawina 45
Bób niedojrzały/niegotowany 40
Fasola z puszki 40
Figi suszone 40
Gryka 40
Kasza gryczana 40
Laktoza 40
Makaron z mąki razowej al dente 40
Marchwiowy sok 40
Masło orzechowe (bez cukru) 40
Mleko kokosowe 40
Morele suszone     40
Otręby (owsiane i pszenne) 40
Owies 40
Pigwa konserwowa (bez cukru) 40
Płatki owsiane (niegotowane) 40
Spaghetti al. dente (gotowane 5min) 40
Śliwki suszone 40
Biała fasola     35
Brzoskwinie     35
Czarna fasola 35
Drożdże 35
Drożdże piwne     35
Dziki ryż 35
Fasola 35
Figi świeże 35
Groszek zielony 35
Jabłka duszone 35
Jabłka suszone     35
Jabłko (świeże) 35
Jogurt odtłuszczony 35
Lody słodzone fruktozą 35
Musztarda Dijon 35
Nasiona ( siemie lniane, sezam, mak ) 35
Nektarynki     35
Pigwa 35
Pomarańcze 35
Pomidory suszone 35
Przecier pomidorowy 35
Seler surowy (korzeń) 35
Słonecznik 35
Sok pomidorowy 35
Śliwki 35

Więcej produktów znajduje się w naszych tabelach kalorii.





Informujemy, iż w celu zapewnienia jak najlepszej wygody w przeglądaniu naszych stron www, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb użytkownika a także dla celów reklamowych , statystycznych oraz uwierzytelniania korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Plikami cookie użytkownik może zarządzać za pomocą zmiany ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Dalsze korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies,która szczegółowo jest opisana w naszej Polityce Prywatności

Akceptuj i zamknij