Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]

FitWit:: Tłuszcz - przyjaciel czy wróg czyli co każdy człowiek o tłuszczu wiedzieć powinien.

Tłuszcz - przyjaciel czy wróg.

tluszcze.jpg

Dobry tłuszcz nie jest zły.

Dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu niezbędne są trzy podstawowe składniki odżywcze: białka, węglowodany i tłuszcze. Każdy z tych składników pełni inną rolę w naszym organizmie. Białka budują tkanki, natomiast cukry i tłuszcze są źródłem energii. Tłuszcze pełnią także wiele innych, ważnych funkcji w naszym organizmie. Przede wszystkim pełnią funkcję budulcową, są składnikiem błon komórkowych oraz stanowią ważny element wchodzący w skład wielu hormonów, cholesterolu oraz ważnych substancji wewnątrzkomórkowych. Poza tym dostarczają sporą ilość energii, z jednego ich grama można uzyskać energię o wartości 9 kalorii.

Tłuszcze są także głównym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz koenzymu Q 10.
Tłuszcze nie podlegają spalaniu w dniu ich spożycia, lecz zawsze odkładane są w tkance tłuszczowej, która pełni funkcję magazynu energii, a także izolacji cieplnej i osłony mechanicznej. Odłożone, stanowią zapasowy materiał energetyczny, wykorzystywany w okresie niedoboru pożywienia.

Nie taki diabeł straszny jak go malują.

Media i prasa zasypują nas informacjami na temat szkodliwości tłuszczy, a Ty chcąc dbać o swoje zdrowie i figurę kupujesz produkty niskotłuszczowe lub odtłuszczone. Jednak najnowsze badania naukowe pokazują, że nie jest to dobrym sposobem na smukłą sylwetkę, gdyż unikanie tłuszczy nie jest równoznaczne z utratą wagi, a wręcz przeciwnie. Dzieje się tak, ponieważ diety niskotłuszczowe przyczyniają się do tego, ze Twój organizm zaczyna mieć problemy z pobieraniem energii z pożywienia. A to z kolei prowadzi do magazynowania tłuszczu w naszym ciele.

Całkowita eliminacja tłuszczy przyczynia się do pogorszenia stanu Twojej skóry. Tłuszcz wraz z wodą, odpowiada za nawilżanie skóry, zapobiegając jej wysuszeniu. Całkowita jego eliminacja z diety spowoduje powstawanie wyprysków, Twoja skóra pozbawiona będzie blasku, szybciej się zestarzeje, czego dowodem będą zmarszczki i przebarwienia.

Anielskie i diabelski tłuszcze.

Jak chyba wszystko na tym świecie, także i tłuszcze dzielimy na te dobre i te złe. Do tych diabelskich zalicza się tłuszcze pochodzące z produktów zwierzęcych, czyli masło, smalec, tłuste mięso i nabiał. Zawierają one tłuszcze nasycone, które mają zły wpływ na nasz organizm. Jednak powinno się je spożywać, ale w bardzo ograniczonych ilościach. Do tych lepszych tłuszczy zaliczamy, te, które występują we wszystkich rybach morskich, nawet tych tłustych, gdyż zawierają one niezwykle ważne dla naszego zdrowia niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Dobre tłuszcze znajdziemy również w olejach roślinnych, np. w oliwie z oliwek, oleju słonecznikowym, lnianym, z pestek dyni, jak i również w orzechach i są to tłuszcze z grupy omega-6.

W diecie dorosłej zdrowej osoby tłuszcze powinny dostarczać około 30 procent codziennej dawki energii. Tylko 6-7 procent, powinno pochodzić z produktów pochodzenia zwierzęcego, a reszta powinna należeć do grupy zdrowych tłuszczy.

Odchudzający tłuszcz??!!

Najnowsze badania prowadzone przez naukowców potwierdziły, że tłuszcz może pomagać w walce z otyłością. Mowa jest tu oczywiście o dobrych tłuszczach jedno i wielonienasyconych, o których wspominaliśmy już wcześniej.

Dobre tłuszcze umożliwiają spalanie większej ilości kalorii i wytwarzanie odpowiedniej temperatury ciała. Ponadto są dłużej trawione niż inne składniki diety i dlatego dają uczucie sytości na dłużej. Zapobiegając tym samym napadom wilczego głodu i wahaniom cukru we krwi. Mają one również zbawienny wpływ na serce, gdyż wspomagają jego pracę. Obniżają również poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając miażdżycy i innym chorobom układu krążenia i serca.

5 przyjaciół zdrowego odżywiania, czyli co jeść, aby dostarczać organizmowi dobre tłuszcze.

  1. Oleje roślinne- obecnie na rynku jest olbrzymi wybór tych właśnie olejów, zaczynając od najpopularniejszego oleju słonecznikowego, oliwy z oliwek, poprzez rzepakowy, kukurydziany, z pestek dyni, sezamowy, lniany, arachidowy, a na oleju orzechowym kończąc.
  2. Ryby morskie- są skarbnicą kwasów omega-3, chronią przed chorobami serca i układu krążenia. Jedzenie dwóch rybnych posiłków w tygodniu zmniejsza ryzyko zawału serca o połowę. Masz tu cały wachlarz produktów do wyboru. Makrela, łosoś, tuńczyk, śledź, dorsz, halibut, szprotki, sardynki i nie tylko. Do wyboru, do koloru.
  3. Margaryna, używana zamiast masła. Oczywiście najlepiej, by było w ogóle zrezygnować ze smarowania pieczywa, jednak, jeśli nie dasz rady tego uczynić, zamień masło na margarynę z górnej półki. Produkuje się ją z olejów roślinnych, więc zawiera dużo jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie zawiera także cholesterolu, więc jest dużo zdrowsza niż tradycyjne masło.
  4. Orzechy i pestki, są one bogatym źródłem kwasów omega- 3 i 6. Możesz wybierać pomiędzy orzechami laskowymi, a włoskimi; pestkami słonecznika i dyni. Migały, orzechy pistacjowe, nerkowce, fistaszki to Twoi sprzymierzeńcy w walce o zdrowie.
  5. Owoc awokado, zwiększa wchłanianie substancji, chroniących przed zawałem serca.

Węglowodany kontra tłuszcze. Tłuszcze kontra węglowodany.

Przez całe lata wbijano nam do głów, że za dodatkowe kilogramy i kłopoty z zachowaniem szczupłej sylwetki odpowiadają tłuszcze, a jest to kłamstwem. Można posunąć się do stwierdzenia, że zostały one zdemonizowane przez nasze społeczeństwo. Należy jednak pamiętać, że na otyłość składa się wiele czynników, a tłuszcze są tylko jednym z nich. Nie należy ich eliminować całkowicie z naszej diety, ale ograniczyć ich ilość i rodzaj spożywanych tłuszczy.

Niestety tym głównym czynnikiem, przyczyniającym się do nadwagi, a w rezultacie do otyłości są węglowodany. To właśnie cukier bardziej niż tłuszcz przyczynia się do przybierania na wadze. Stosując dietę ubogą w tłuszcz, możesz być pewien, że to cukier odłoży się w postaci tłuszczu na Twoim brzuchu, udach i pośladkach.

Węglowodany są szybciej spalane niż tłuszcze przez nasz organizm, więc trzeba częściej po nie sięgać, aby nie czuć głodu. Z 1 grama cukrów, wyzwalają się 4 kalorie, natomiast z 1 grama tłuszczy, aż 9.

Tłuszcze, a sport.

Szczególnie w sporcie, spożycie tłuszczu nie jest wskazane, gdyż zmniejsza on wydolność organizmu oraz wytrzymałość fizyczną. A dzieje się tak, ponieważ jego spalanie wymaga dużych nakładów tlenu, na który rośnie nasze zapotrzebowanie podczas wysiłku fizycznego.

W sportach siłowych i szybkościowych, ogranicza się spożywanie tłuszczów na rzecz białek, natomiast w dyscyplinach wytrzymałościowych rośnie zapotrzebowanie właśnie na tłuszcz, ale ten dobry, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy natomiast unikać złych tłuszczy, gdyż ich nadmiar prowadzi do powstawania chorób serca i układu krążenia.

Tłuszcze w pożywieniu sportowca nie powinny przekraczać 20% dostarczanych kalorii.

Informujemy, iż w celu zapewnienia jak najlepszej wygody w przeglądaniu naszych stron www, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb użytkownika a także dla celów reklamowych , statystycznych oraz uwierzytelniania korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Plikami cookie użytkownik może zarządzać za pomocą zmiany ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Dalsze korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies,która szczegółowo jest opisana w naszej Polityce Prywatności

Akceptuj i zamknij