Witamina C jest również znana pod nazwą kwas askorbinowy i odgrywa ona wiele ważnych funkcji i naszym organizmie.
Przede wszystkim skraca czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych, aktywując system immunologiczny. Ułatwia gojenie się ran, zakażeń, hamuje również powstawanie siniaków i krwotoków. Zapewnia sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego i serca, obniżając ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Witamina C chroni przed miażdżycą i zmianami nowotworowymi takimi jak: rak żołądka, jamy ustnej, przełyku, płuc, wątroby, szyjki macicy i odbytu. Ochrania także skórę przed szkodliwym działaniem słońca i przedwczesnym jej starzeniem się.
Uczestniczy ona również w produkcji hormonów, które zwalczają stres, poprawiając tym samym naszą kondycję psychiczna i fizyczną. Ułatwia koncentrację, mocny sen, hamuje ból i napady depresyjne.
Rekomendowane dzienne spożycie witaminy c wynosi od 45 do 90 mg.
Źródła witaminy C to zielonoliściaste owoce i warzywa, owoce cytrusowe, kiwi, melony, ananasy, porzeczki, truskawki, jagody, maliny, jeżyny, jabłka, pomidory.
Skutkiem niedoboru są szkorbut, częste krwawienia, długie gojenie się ran, bóle stawów i mięśni, częste infekcje, stany depresyjne, osłabienie, nadczynność tarczycy, zaburzenia neurologiczne.
Witamina C nie jest toksyczna dla naszego organizmu jednak jej nadmiar może powodować nudności, biegunkę, wysypki skórne, tworzenie się kamieni nerkowych. Jej nadmierne spożycie przez kobiety ciężarne może być szkodliwy dla płodu.
Witamina ta, niezbędna jest dla osób uprawiających sport.