Jajeczko w majonezie, żurek z białą kiełbasą, pasztet z zająca, a na deser kawałek babki wielkanocnej, mazurek i może jeszcze troszkę sernika. Tak to jedne z wielu tradycyjnych potraw wielkanocnych, które goszczą na naszych stołach. Co w takim razie z
kaloriami?
W końcu święta są raz w roku. Nie wyobrażamy sobie ich bez tradycyjnych potraw. Tradycyjne znaczy- tłuste. Podczas Wielkanocy na naszych stołach królują: majonezy, jaja, tłuste mięsa pod każda postacią, i oczywiście słodkości w postaci przeróżnych ciast. Najwięcej kalorii dostarczają potrawy najbardziej tradycyjne. Zaliczamy do nich jajka z majonezem, ciasta i żurek z białą kiełbasą. Prawdę mówiąc Wielkanoc to jeden z prostszych sposobów na przytycie. Podczas tych kilku dni zwiększamy ilość przyjmowanych kalorii kilkukrotnie. W efekcie po świętach mamy wyzuty sumienia, a co za tym idzie złe samopoczucie.
Poniżej przedstawiamy kilka tradycyjnych potraw wielkanocnych i ich
wartość kaloryczną
Sprawdź ile kalorii maja potrawy wielkanocne.
- jajko 80 kcal
- jajko z majonezem 180 kcal
- żurek na wędzonce 250g 300 kcal
- biała kiełbasa 100g 253 kcal -sernik 100g 340 kcal
- babka piaskowa 100g 430 kcal
- mazurek czekoladowy 100g 500 kcal
- szynka gotowana 100g 391 kcal
- kaczka faszerowana 100g 257 kcal
- gęś faszerowana 100g 312 kcal
- pasztet mięsny 100g 322 kcal
- sos 100 kcal
- ziemniaki pieczone 100g 140 kcal
To są tylko wybrane potrawy z naszego wielkanocnego menu. Ileż to więcej różnych potraw ląduje na naszym stole, a potem w żołądku.
Czy istnieje jakiś sposób aby się ustrzec przed ta
kaloryczną bombą, jednocześnie nie rezygnując ze świątecznego ucztowania? Można w pewien sposób odchudzić nasze wielkanocne potrawy. Starajmy się zastąpić np.
kaloryczny majonez wersją odtłuszczoną. Można również mieszać majonez z jogurtem naturalnym, a najlepiej do sałatek dodajmy sosy na bazie jogurtu. Wybierajmy mniej kaloryczne wędliny np. drobiowe. Znacznie zdrowsze i mniej
kaloryczne będzie mięso gotowane na parze lub grillowane. Jedząc jajka pamiętajmy, że to żółtko tak naprawdę jest najbardziej kaloryczne.(70 kcal) Zastępując go farszem warzywnym lub twarożkiem zmniejszamy jego kaloryczność, a potrawa może smakować równie dobrze. Serniki, mazurki, babki, makowce.
Jak przygotować niskokaloryczne desery? Ciasta, a w tym mazurki można przygotować z mąki pełnoziarnistej, która powstaje ze zmielenia całego ziarna i jest wartościowym źródłem
witamin, minerałów oraz
błonnika. Witaminy z grupy B, które się w niej znajdują, są niezbędne w prawidłowym procesie trawienia. Pamiętajmy również o napojach. Zamiast kompotów, soków i napojów gazowanych warto zaprzyjaźnić się z wodą mineralną np. z cytryną, lub miętą. Wskazana jest też herbata- zieloną i czerwona, które wspomagają trawienie i pomagają poczuć się lżej. W trakcie posiłków popijajmy dosyć często. Dzięki temu nasz żołądek szybciej się wypełni i będziemy mogli zjeść mniej. W późniejszym czasie nasz organizm nam za to podziękuje. Pamiętajmy również o ruchu. Mimo że nie zawsze pogoda zachęca nas do spacerów. Warto jednak się przemóc i wyjść z domu. Dzięki temu również nasze trawienie się poprawi, będziemy się czuli o wiele lżejsi a co za tym idzie pełni energii.