Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]

FitWit:: Cud miód!

Cud miód!

Fotolia_33583180_XS.jpg
O cudownych właściwościach miodu wiedzieli już starożytni Egipcjanie. Wkładali oni bowiem naczynia wypełnione miodem do grobowców faraonów. Większość z nas pamięta babcine sposoby na przeziębienie związane z miodem.
Miód jest nie tylko pyszny ale również ma w sobie mnóstwo substancji, które maja właściwości lecznicze.
Na półkach sklepowych możemy znaleźć różne rodzaje miodu: miód gryczany, spadziowy, lipowy, wielokwiatowy, rzepakowy, akacjowy.
Każdy z nich ma właściwości lecznicze. Aby to troszkę usystematyzować poniżej przedstawię jakie właściwości maja poszczególne odmiany miodu.

Odmiany miodu i ich właściwości.

Miód gryczany pozyskiwany jest z kwiatów gryki. Barwa miodu gryczanego jest bursztynowa a konsystencja lejąca. Po krystalizacji miód gryczany przypomina mocna herbatę. Smak tego specyfiku jest lekko piekący. Właściwości lecznicze tej odmiany miodu znane i cenione są na całym świecie. Miód gryczany zawiera substancję zwana rutyną, która wzmacnia i oczyszcza naczynia krwionośne. Zalecany jest osobom borykającym się z chorobami układu krążenia. Rutyna posiada również właściwości przyspieszające gojenie się ran. Stosowany jest przy urazach wewnętrznych i zewnętrznych. Miód gryczany korzystnie wpływa na stany wyczerpania nerwowego oraz usprawnia pamięć.
Miód lipowy- jak sama nazwa wskazuje pozyskiwany jest z nektaru kwiatów lipy. Jest to miód o jasnożółtej barwie i charakterystycznym posmakiem lipy. Miód ten posiada wiele zalet. Do najważniejszych można zaliczyć działanie antybiotyczne, przeciwgorączkowe oraz przeciwkaszlowe. Często stosowany jest wspomagająco w leczeniu grypy i przeziębienia.
Miód spadziowy - miód ten powstaje ze spadzi. Jest to substancja występująca na drzewach oraz krzewach: świerk, sosna, jodła , modrzew, dąb, głóg, klon, lipa, buk, modrzew. Miód ten ma charakterystyczny kolor zielonkawy. Wyczuwalny jest wyraźnie korzenny smak. Miód spadziowy stosuje się przy produkcji syropów wykrztuśnych. Miód ten wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Miód wielokwiatowy - otrzymuje się go z nektaru kwiatów, które kwitną latem. Jego barwa jest żółta. Po skrystalizowaniu miód przybiera kolor jasnobrunatny. Miód ten jest bardzo słodki. Cudowne właściwości tej odmiany miodu wykorzystuje się między innymi w: anemii, zmęczeniu, przeziębieniach, zapaleniu gardła. Często pomaga również w leczeniu chorób serca, reguluje ciśnienie, łagodzi objawy alergii. Miód wielokwiatowy to doskonałe źródło energii.
Miód akacjowy- pozyskuje się z kwiatów akacji. Ta odmiana miodu zawiera znaczne ilości fruktozy, glikozydu oraz izoflawony. W smaku ten miód jest słodki, mdły. Miód ten różni się barwa od wcześniej opisywanych. Barwa tego miodu jest bardzo jasna. Po krystalizacji miód ma barwę kremową lub wręcz białą. Miód akacjowy stosowany jest przy chorobach, błon śluzowych żołądka. Jego właściwości przyspieszają regeneracje błon śluzowych, wspomagają trawienie. Inne zalety tego miodu wykorzystywane są również przy leczeniu schorzeń nerek, i dróg moczowych.
Znajduje on również zastosowanie przy zaburzeniach układu trawiennego (zgaga, kwasota).
Miód rzepakowy ma kolor od białego do jasnożółtego. Wyczuwa się w nim słaby zapach kwiatów rzepaku,. W smaku jest słodki lekko gorzkawy.Ten rodzaj miodu jest łatwo przyswajalny przez wątrobę. Do zalet miodu rzepakowego można zaliczyć duże właściwości detoksykacyjne. Szybko krystalizuje, a po skrystalizowaniu barwą przypomina smalec. Lecznicze właściwości miodu rzepakowego wykorzystywane są w schorzeniach serca, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Miód ten przyśpiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniem.
Podsumowując, wniosek nasuwa się jeden. Właściwości lecznicze miodu są nieocenione. Stosujmy go w codziennej diecie np. zamiast cukru. Dzięki temu będziemy zdrowi, pełni energii, odporni na przeziębienia.
To ile kalorii ma miód możecie się dowiedzieć z naszych tabeli kalorii.

Informujemy, iż w celu zapewnienia jak najlepszej wygody w przeglądaniu naszych stron www, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb użytkownika a także dla celów reklamowych , statystycznych oraz uwierzytelniania korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Plikami cookie użytkownik może zarządzać za pomocą zmiany ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Dalsze korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies,która szczegółowo jest opisana w naszej Polityce Prywatności

Akceptuj i zamknij