Tłuszcze, zwane również lipidami są niezbędnymi składnikami pokarmowymi ludzi. Są one głównym źródłem glicerolu i kwasów tłuszczowych, z których organizm syntezuje inne lipidy. Spełniają w diecie człowieka szereg ważnych ról. Przede wszystkim pełnią funkcję budulcową, są składnikiem błon komórkowych oraz stanowią ważny element wchodzący w skład wielu hormonów, cholesterolu oraz ważnych substancji wewnątrzkomórkowych. Poza tym dostarczają sporą ilość energii, z jednego ich grama można uzyskać energię o wartości 9 kcal.
Tłuszcze są także głównym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz koenzymu Q 10.
Tłuszcze nie podlegają spalaniu w dniu ich spożycia, lecz zawsze odkładane są w tkance tłuszczowej, która pełni funkcję magazynu energii, a także izolacji cieplnej i osłony mechanicznej. Odłożone, stanowią zapasowy materiał energetyczny, wykorzystywany w okresie niedoboru pożywienia.
Dzienny poziom zalecanego spożycia tłuszczy wynosi: dla dzieci i osób starszych 50-75 g, dla młodzieży 85-105 g, dla osób dorosłych 90-110 g. Oczywiście zapotrzebowanie na tłuszcz jest mniejsze u osób prowadzących mało aktywny tryb życia.
Niedobór tłuszczy powoduje zmiany skórne, uszkodzenie układu moczowego, brak energii oraz niedobór witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Nadmiar spożycia tłuszczów zwłaszcza nasyconych sprzyja chorobom układu krążenia i powoduje nadwagę.