Węglowodany zwane również sacharydami lub potocznie cukrami to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu. Są głównym i najtańszym źródłem energii, służącej przede wszystkim do utrzymywania stałej ciepłoty ciała, pracy narządów wewnętrznych oraz do wykonywania pracy fizycznej. Z 1 grama węglowodanów wyzwalają się 4 kcal.
Oprócz dostarczania energii pełnią one szereg ważnych funkcji w organizmie ludzkim. Przede wszystkim wpływają na poziom glukozy we krwi i wytwarzanie insuliny, hamują krzepnięcie krwi, regulują poziom sytości i głodu. Poza tym stymulują rozwój flory bakteryjnej jelita grubego i wpływają na funkcjonowanie komórek nabłonka jelita grubego oraz oddziałują na motorykę jelit, mają również właściwości przeczyszczające.
Węglowodany są niezbędne do prawidłowego spalania tłuszczów. Bez odpowiedniej ilości węglowodanów nie jest możliwe całkowite spalenie tłuszczów.Węglowodany można podzielić na: cukry proste (fruktoza, glukoza), dwucukry (sacharoza) i złożone (skrobia, błonnik).
Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany dla mężczyzn o małej aktywności fizycznej wynosi 350-410 g, dla kobiet 300-360 g. Większe ilości węglowodanów zaleca się kobietom w ciąży i karmiącym: odpowiednio 360-430 g i 450-525 g. Młodzież męska 420-470 g oraz młodzież żeńska 365-400 g.
Podkreśla się coraz bardziej rolę błonnika, w zachowaniu zdrowia i zapobieganiu chorobom przewodu pokarmowego.
Niedobór węglowodanów w diecie, oraz nieodpowiednia ich jakość może przyczyniać się zaburzeń metabolicznych oraz niekorzystnych zmian w masie i składzie ciała.
Nadmiar węglowodanów z diety jest początkowo odkładany w wątrobie w postaci glikogenu. Następnie nadmiar węglowodanów jest przekształcany w tłuszcz. Szczególnie cukry proste (batoniki, czekoladki, cukierki itp.) powodują wzrost masy ciała, co za tym idzie otyłość i wszystkie choroby z nią związane.