Białka są jednym z trzech podstawowych składników odżywczych i są one niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Białka, czyli proteiny są zasadniczymi elementami budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka takich jak: mięśnie, narządy, więzadła, ścięgna, gruczoły, skóra, włosy i paznokcie oraz wielu związków takich jak: enzymy, hormony, przeciwciała. Regulują one procesy przemiany materii i zapewniają prawidłowy stan i funkcjonowanie naszego organizmu. Pomagają one w gospodarowaniu wodą i utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Odpowiednie ilości białek decydują o normalnym wzroście i rozwoju człowieka, regeneracji wydalanych lub uszkodzonych tkanek.
Białka są to związki wielocząsteczkowe, zbudowane z aminokwasów. W skład białek wszystkich organizmów żywych wchodzi głównie dwadzieścia podstawowych aminokwasów. Większość z nich to aminokwasy endogenne, czyli takie, które organizm człowieka może syntetyzować samodzielnie. Jednak osiem z nich to aminokwasy egzogenne, które muszą być przyjmowane systematycznie wraz z pożywieniem.
Zalecane dobowe spożycie białka określa się u dzieci na poziomie 45-75 g, u młodzieży i dorosłych 80-100 g, a u kobiet karmiących 110 g. Taka ilość białka pozwala na zaspokojenie wszystkich potrzeb organizmu i utrzymanie go w dobrej formie.
Białka występują w dużej ilości w mięsie, rybach, jajkach, przetworach mlecznych.
W razie niedoboru białka organizm zmuszony jest do czerpania go z własnych zapasów, głównie z mięśni, ale i również ze skóry i kości. Ogólnym skutkiem niedoboru białka w pożywieniu dzieci i młodzieży są zaburzenia wzrostu i rozwoju. Spada masa ciała, obniża się odporność organizmu, odczuwane jest ogólne osłabienie. W skrajnych przypadkach brak białka może prowadzić do śmierci z wychudzenia i wycieńczenia organizmu
Białka nie rozkładają się całkowicie i pod koniec ich rozpadu pozostaje w organizmie pewna liczba produktów ubocznych, takich jak kwas moczowy, który musi zostać wydalony, więc nadmiar białka w diecie jest również szkodliwy. Zaburzeniu ulega praca silnie obciążonych organów, takich jak wątroba i nerki. Nadmiar białek w organizmie przyczynia się do wzrostu zachorowalności na choroby serca, nowotwory jelita grubego, alergie, choroby nerwowe i nadciśnienie tętnicze. Ponadto częściej występują zaparcia i kłopoty ze snem.