Glukoza występuje we wszystkich organizmach żywych i jest podstawowym związkiem energetycznym dla naszego organizmu, z 1 grama uzyskujemy ok. 4 kcal.
Nazywana jest również cukrem gronowym, gdyż w bardzo dużej ilości występuje w winogronach.
Pełni ona wiele ważnych funkcji w ludzkim organizmie. Przede wszystkim jako cukier jest fundamentalnym źródłem energii dla erytrocytów ( czerwonych krwinek) i komórek układu nerwowego. Jest niezbędna dla zapewnienia odpowiedniego poziomu energii. Odpowiedzialna jest także za utrzymanie odpowiedniej termoregulacji oraz ciągłej pracy narządów wewnętrznej. Pełni funkcje transportową w naszym organizmie. Przypisuje się jej działanie jako środek wzmacniający serce. Uczestniczy także w procesach syntezy aminokwasów i kwasów tłuszczowych.
Glukoza w stanie wolnym występuje w miodzie, owcach (np. winogrona) i sokach owocowych.
Niedobór glukozy upośledza czynności komórek nerwowych oraz sprawność mięśni powodując zaburzenia pamięci, zawroty głowy, niepokój, agresywność, osłabienie, słabość mięśni, ciągłe zmęczenie, problemy z koncentracją i zaburzenia pracy serca.
Nadmiar glukozy jest również bardzo szkodliwy, gdyż sprzyja nadwadze i zachorowalności na cukrzycę typu 2. Zwiększa także ryzyko zachorowalności na choroby serca, miażdżycę i nadciśnienie. Duże stężenie glukozy we krwi uszkadza wzrok, ponieważ niszczy naczynia krwionośne siatkówki oka.
Właściwy poziom glukozy jest niezwykle ważny dla osób chorych na cukrzycę, która jest przewlekłą chorobą, jej podstawowym objawem jest właśnie podwyższona zawartość cukru we krwi.