Kwasy tłuszczowe wielonienasycone zwane są również grupą witamin F lub Niezbędnymi Nienasyconymi Kwasami Tłuszczowymi (NNKT) i jak sama nazwa mówi są one niezbędnymi tłuszczami, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Dzielą się na kwasy omega 6 i omega 3.
Najważniejszą funkcją NNKT jest utrzymanie prawidłowej struktury i funkcji błon komórkowych. Poza tym mają korzystny wpływ na skórę, gdyż łagodzą objawy trądziku i łuszczycy, wspomagają pracę serca i działanie układu krążenia. Podnoszą sprawność intelektualną i wpływają na poprawę pracy układu nerwowego i mózgu. Odpowiadają za metabolizm cholesterolu, mają działanie przeciwmiażdżycowe, ponieważ obniżają poziom ,"złego" cholesterolu.
NNKT są również niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu, obniżają także ryzyko zachorowania na raka sutka, okrężnicy i prostaty. Łagodzą dolegliwości przedmenstruacyjne i są bardzo pomocne podczas kuracji odchudzających, gdyż zmniejszają łaknienie i wahania poziomu cukru we krwi.
Bogatym ich źródłem są oliwa z oliwek, tłuste ryby, avocado, orzechy włoskie, pistacjowe, nerkowca, laskowe, arachidowe, migdały, sezam, słonecznik, siemię lniane, mak, pestki dyni.
Niedobór kwasów tłuszczowych wielonienasyconych powoduje zahamowanie wzrostu, problemy metaboliczne, emocjonalne (agresja, depresja), dermatologiczne, układu krążenia (miażdżyca). Niewystarczająca ilość NNKT w diecie prowadzi do stanów zapalnych skóry, osłabienia procesów odbudowy tkanek i gojenia się ran. W czasie ciąży ich brak może doprowadzić do niedorozwoju płodu.