Mangan jest mikroelementem, który wchodzi w skład wielu enzymów i tkanek. Działa aktywująco na enzymy, głównie na te, które ułatwiają przyswajanie witamin. Bierze on udział w procesach przemiany białkowej, tłuszczowej i węglowodanowej oraz w procesie krzepnięcia krwi.
Reguluje także pracę układu nerwowego, odżywiając mózg i nerwy. Jest również ważnym składnikiem krwi i kości, uczestniczy w syntezie barwnika skóry i włosów. Mangan odgrywa ważną rolę w procesie reprodukcji, wspomagając aktywność w sferze płciowej.
Źródłem manganu są: orzechy, migdały, słonecznik, szpinak, groch i ziemniaki.
Niedobór manganu powoduje zmniejszenie płodności, utratę masy ciała, opóźnienia w rozwoju fizycznym, wady w budowie kości.
Za mała jego ilość w diecie skutkuje złym stanem skóry, włosów i paznokci, uczucie ciągłego zmęczenia i padaczkę.
Warto podkreślić, że za duże spożycie fosforu i wapnia zmniejsza znacznie wchłanianie manganu.
Nadmierne spożycie manganu ogranicza przyswajanie żelaza, wapnia, magnezu i miedzi.