Miedź jest mikroelementem, którego największa koncentracja występuje w wątrobie, mózgu, nerkach i sercu.
Wchodzi ona w skład wielu enzymów i bierze udział w procesach metabolicznych. Miedź niezbędna jest do produkcji czerwonych krwinek, przewodzenia impulsów nerwowych, wspomaga także wchłanianie żelaza, gojenie się ran. Reguluje ciśnienie krwi i pracę serca.
Pokarmy bogate w miedź to orzechy, grzyby, warzywa zielone, podroby, awokado, szpinak.
Niedobory miedzi występują bardzo rzadko, ponieważ zazwyczaj nasza dieta dostarcza jej wystarczające ilości. Braki tego mikroelementu występują tylko przy dłuższych stanach chorobowych i skutkuje to upośledzeniami układu nerwowego, serca i tętnic, co prowadzić może do zakrzepów i w konsekwencji do zawału serca.
Nadmiar miedzi powoduje anemię, zaburzenia pokarmowe i uszkodzenia wątroby. Działa również bardzo negatywnie na pracę serca i zmniejsza znacznie odporność organizmu.
Ostatnie badania dowiodły, że ten minerał jest niezbędny dla sportowców, ponieważ podczas intensywnego wysiłku, jej stężenie we krwi gwałtownie rośnie. Dowodzi to temu, iż miedź jest wykorzystywana podczas procesów wysiłkowych.