Selen jest pierwiastkiem ściśle związanym z siarką, gdyż wraz z nią uczestniczy w procesach przemiany materii. Odpowiada on za osłonę immunologiczną, czyli obronną naszego organizmu. Chroniąc go przed bakteriami i wirusami, również półpaśca i opryszczki. Działa również przeciwzapalnie, wspomagając tym samym leczenie przewlekłych schorzeń.
Selen ma także dobroczynny wpływ na układ krwionośny i prace serca, chroniąc przed miażdżycą. Ostatnie badania naukowe wykazały, że zwiększa zdolność koncentracji i ostrość widzenia.
Najbogatsze źródła selenu znajdują się w tuńczyku, produktach pełnoziarnistych, ryżu naturalnym, grzybach, serze żółtym i jajkach.
Niedobór selenu prowadzi do osłabienia mięśni, ciągłego zmęczenia, alergii i innych stanów zapalnych skóry. Za mała jego ilość w diecie może powodować zaćmę, udar mózgu, cukrzycę. U kobiet ciężarnych niedobór selenu prowadzi do poronień, a u mężczyzn do bezpłodności.
Przy dostarczaniu selenu tylko z pożywienia nie ma ryzyka przedawkowania, jednak za długo utrzymujący się wysoki jego poziom prowadzi do łamliwości paznokci, wypadania włosów, nieżytu żołądka oraz zaburzeń widzenia.