Sód związany jest ściśle z potasem, z którym reguluje gospodarkę wodną organizmu, chroniąc go przed nadmierną utrata płynów.
Odpowiada również za regulowanie pracy serca, ciśnienia krwi oraz mięśni. Pełni główną rolę podczas przewodzenia bodźców w komórkach nerwowych. Sód zapobiega przegrzaniu organizmu oraz udarowi słonecznemu.
Zapotrzebowanie na sód wynosi od 575 do 700 mg na dobę.
Pokarmami bogatymi w sód są: żółty ser, drób, ryby, pieczywo i oczywiście sól kuchenna.
Niedobór sodu raczej nie występuje, gdyż znajduje się on w niemal, że wszystkich spożywanych przez nas pokarmach. Jego niedobór występuje tylko przy nadmiernej potliwości, przewlekłych biegunkach i wymiotach, ale jest on bardzo szybko uzupełniany przez nasz organizm.
Problemem jest natomiast zbyt wysokie spożycie sodu, gdyż prowadzi on do podwyższenia ciśnienia tętniczego, chorób naczyniowych i krążenia, cukrzycę, uszkodzenia nerek i wątroby.
Sód odgrywa ważną rolę w regulowaniu ilości wody w organizmie, jednak gdy jest jego za dużo człowiek wygląda jak spuchnięty. Jest on także niezbędny w treningach wytrzymałościowych, gdyż odpowiada za przesyłanie impulsów nerwowych i skurcze mięśni.