Tryptofan - jest aminokwasem niezbędnym, czyli takim, który nie jest produkowany w organizmie i musi być dostarczany z pożywienia. Powstają z niego związki chemiczne, takie jak: serotonina i melatonina, które odgrywają bardzo ważną rolę w kontrolowaniu naszego nastroju i snu.
Podnosi odporność człowieka, bierze udział w produkcji kwasu solnego w żołądku. Ponadto jest nośnikiem cynku. Łagodzi migrenę i zawroty głowy. Uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, pracy mózgu i czynnościach układu immunologicznego. Wspomaga budowę białek ustrojowych i trawienie. Wytwarza przeciwciała, kontroluje skurcze mięśni, obniża poziom tłuszczu we krwi, wpływa na odczuwanie sytości.
Najłatwiejszym sposobem uzupełnienia braków tego aminokwasu jest spożycie go w produktach takich jak: pomarańcze, banany, awokado, orzeszki ziemne, mięso indyka, serek wiejski, mleko.
Lekka depresja lub zaburzenia rytmu snu mogą być objawami niewystarczającej ilości tryptofanu.
Nadmiar tryptofanu uszkadza układ nerwowy i może przyczyniać się do nowotworów pęcherza moczowego.