Witamina K jest niezbędna do funkcjonowania naszego organizmu, gdyż odpowiada za krzepnięcie krwi, reguluje wytwarzanie protrombiny, zapobiegając wykrwawieniu się w przypadku zranienia. Zmniejsza także nadmierne i obfite krwawienia miesiączkowe.
Wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Niezbędna jest do prawidłowego formowania kości oraz hamuje rozwój nowotworów.
Dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę wynosi od 3 do 4 mg.
Źródłem witaminy K są ciemnozielone i liściaste warzywa, takie jak: szpinak, brokuły, rzepa, sałaty, kapusta; owoce, jogurty, jajka, olej sojowy.
Niedobór tej witaminy w naszej diecie powoduje słabą krzepliwość, co skutkuje częstymi krwotokami wewnętrznymi i zewnętrznymi, trudności z gojeniem się ran oraz zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów.
Witamina K zazwyczaj nie jest toksyczna, jednakże jej nadmiar może powodować anemię i rozpad czerwonych krwinek. U niemowląt jej nadmiar powoduje żółtaczkę i uszkodzenia mózgu.