Imbir to jedna z wielu roślin posiadających właściwości lecznicze. Wiele narodów, szczególnie zamieszkujących Azję nie wyobraża sobie życia bez tej rośliny. W medycynie chińskiej jest cenionym i szeroko stosowanym specyfikiem.
Najczęstsza forma zastosowania tej rośliny to świeży korzeń, stosuje się również go w postaci suszonej i sproszkowanej jako (zioło). Obydwie postacie imbiru tak świeża jak i suszona, różnią się od siebie działaniem. Przez to mają nieco odmienny wpływ na organizm. Imbir , posiada właściwości rozgrzewające, natomiast w smaku jest ostry.
Składniki odżywcze w 100 g świeżego imbiru to:
81,6 g wody,
1,7 g białka,
0,7 g tłuszczu,
15,1 g węglowodanów,
13,0 mg sodu
5 mg wit. C,
0,5 mg wapnia,
27 mg fosforu,
7 mg żelaza,
415 mg potasu,
3% olejków eterycznych.
Imbir nie ma dużo kalorii, bo tylko 69 kcal w 100 g.
W jakich schorzeniach zalecany jest świeży korzeń imbiru?
przeziębieniach (imbir posiada właściwości przeciwzapalne),
biegunce,
chorobie lokomocyjnej,
kaszlu,
zatruciach pokarmowych,
wymiotach,
niestrawności,
bólach menstruacyjnych.
Imbir posiada również właściwości rozgrzewające: wspomaga krążenie krwi, znacznie ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. Jako przyprawa dodany do potraw,( ryb, mięs, warzyw i owoców morza) przeciwdziała ich toksyczności. Dzięki temu sprawia, że są lepiej przyswajane przez organizm.
Imbir suszony ma swoje zastosowanie przy:
wymiotach,
marznących kończynach,
bólach w podbrzuszu,
biegunce,
stanach reumatycznych.
Wykonanie samodzielnie suszonego imbiru nie jest skomplikowane. Należy pokroić świeży korzeń imbiru razem ze skórką na cienkie plasterki. Następnie wysuszyć w piekarniku nagrzanym do temperatury ok 100 stopni Celsjusza. Można tę czynność wykonać również przy pomocy suszarki elektrycznej przeznaczonej do suszenia warzyw i owoców. Po wysuszeniu imbir należy przechowywać w szczelnie zamkniętym najlepiej ciemnym naczyniu.
W kolejnym artykule przedstawimy kilka przepisów z imbirem w roli głównej.
Informujemy, iż w celu zapewnienia jak najlepszej wygody w przeglądaniu naszych stron www, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb użytkownika a także dla celów reklamowych , statystycznych oraz uwierzytelniania korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Plikami cookie użytkownik może zarządzać za pomocą zmiany ustawień swojej przeglądarki internetowej.
Dalsze korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies,która szczegółowo jest opisana w naszej Polityce Prywatności