Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]

FitWit:: Cudowne właściwości roślin leczniczych - Imbir

Cudowne właściwości roślin leczniczych - Imbir

1456792_682098118476736_1611999459_n.jpg

Imbir to jedna z wielu roślin posiadających właściwości lecznicze. Wiele narodów, szczególnie zamieszkujących Azję nie wyobraża sobie życia bez tej rośliny. W medycynie chińskiej jest cenionym i szeroko stosowanym specyfikiem.

Najczęstsza forma zastosowania tej rośliny to świeży korzeń, stosuje się również go w postaci suszonej i sproszkowanej jako (zioło). Obydwie postacie imbiru tak świeża jak i suszona, różnią się od siebie działaniem. Przez to mają nieco odmienny wpływ na organizm. Imbir , posiada właściwości rozgrzewające, natomiast w smaku jest ostry.

Składniki odżywcze w 100 g świeżego imbiru to:

  • 81,6 g wody,
  • 1,7 g białka,
  • 0,7 g tłuszczu,
  • 15,1 g węglowodanów,
  • 13,0 mg sodu
  • 5 mg wit. C,
  • 0,5 mg wapnia,
  • 27 mg fosforu,
  • 7 mg żelaza,
  • 415 mg potasu,
  • 3% olejków eterycznych.

Imbir nie ma dużo kalorii, bo tylko 69 kcal w 100 g.

W jakich schorzeniach zalecany jest świeży korzeń imbiru?

  • przeziębieniach (imbir posiada właściwości przeciwzapalne),
  • biegunce,
  • chorobie lokomocyjnej,
  • kaszlu,
  • zatruciach pokarmowych,
  • wymiotach,
  • niestrawności,
  • bólach menstruacyjnych.
  • Imbir posiada również właściwości rozgrzewające: wspomaga krążenie krwi, znacznie ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. Jako przyprawa dodany do potraw,( ryb, mięs, warzyw i owoców morza) przeciwdziała ich toksyczności. Dzięki temu sprawia, że są lepiej przyswajane przez organizm.

Imbir suszony ma swoje zastosowanie przy:

  • wymiotach,
  • marznących kończynach,
  • bólach w podbrzuszu,
  • biegunce,
  • stanach reumatycznych.

Wykonanie samodzielnie suszonego imbiru nie jest skomplikowane. Należy pokroić świeży korzeń imbiru razem ze skórką na cienkie plasterki. Następnie wysuszyć w piekarniku nagrzanym do temperatury ok 100 stopni Celsjusza. Można tę czynność wykonać również przy pomocy suszarki elektrycznej przeznaczonej do suszenia warzyw i owoców. Po wysuszeniu imbir należy przechowywać w szczelnie zamkniętym najlepiej ciemnym naczyniu.

W kolejnym artykule przedstawimy kilka przepisów z imbirem w roli głównej.

Informujemy, iż w celu zapewnienia jak najlepszej wygody w przeglądaniu naszych stron www, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb użytkownika a także dla celów reklamowych , statystycznych oraz uwierzytelniania korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Plikami cookie użytkownik może zarządzać za pomocą zmiany ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Dalsze korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies,która szczegółowo jest opisana w naszej Polityce Prywatności

Akceptuj i zamknij