Yerba mate pochodzi z Ameryki Południowej. Yerba mate to wysuszone, zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Czasami są to również świeże liście, z których przygotowuje się napar. Napój ten najbardziej znany jest w: Argentynie, Urugwaju Brazylii i Paragwaju. Obecnie zdobywa podniebienia coraz szerszych kręgów smakoszy herbat. Przyczyną coraz większej popularności Yerby jest jej niepowtarzalny smak oraz niezwykle pozytywne oddziaływanie na poszczególne funkcje organizmu.
Yerba mate parzy się w specjalnym naczynku zwanym tykwą. Do picia służy tzw. bombilla, czyli bambusową rurka. Dostępne są również rurki metalowe i srebrne. Aby prawidłowo zaparzyć Yerba należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze wody ok 80 stopni Celsjusza (nigdy 100 stopni). Yerba mate można parzyć nawet do 5-10 razy z jednych "fusów. Pierwsze zaparzenie yerba zazwyczaj ludziom nie smakuje. Każde kolejne jest coraz lepsze.
Najprościej mówiąc pijąc Yerba po prostu odechciewa się jeść, a co za tym idzie zmniejszamy ilość przyjmowanych kalorii. Mateina zawarta w Yerba przyspiesza również spalanie tłuszczu, regulując przemianę materii. Regularne picie naparu oczyszcza organizm z metali ciężkich i toksyn oraz skutecznie obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Właściwości tego napoju są niesamowite. Wygląda jak herbata, działa jak kawa. Istotnym czynnikiem jest zawartość mateiny - substancji podobnej do kofeiny jednak znacznie mniej uzależniającej i mniej szkodliwej. Pijąc napar z yerba zlikwidujemy stres i uczucie napięcia wewnętrznego. Yerba to również ogromne źródło minerałów i witamin. Zawiera bardzo dużo flawonoidów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Duża ilość antyoksydantów i garbników, zawartych w naparze działają pozytywnie na nasz nastrój.
W składzie yerby można znaleźć: