Szpinak, kapusta, brukselka, brokuł, sałata groszek, fasolka mają ze sobą wiele wspólnego. Oprócz tego, że są oczywiście bardzo smaczne i zdrowe są również zielone. Warzywa te zawierają dużo cennych składników odżywczych m.in. kwasu foliowego, żelaza,
witamin z grupy B,
witaminy C oraz K i wapnia. Jest to także nieocenione źródło
błonnika. Dodatkowo ich kaloryczność jest niewielka. Można to łatwo sprawdzić w tabelach kalorii na naszej stronie. Dodatkowym atutem zielonych warzyw jest to, że w nich nową substancję, która może w znacznym stopniu zmniejszyć ryzyko chorób serca i układu krążenia.
Substancją tą jest kwas liponowy.Naukowcy udowodnili, że jest on w stanie obniżyć poziom trójglicerydów we krwi nawet o 60%. Dodatkowe zalety
kwasu liponowego to: bierze on udział w detoksykacji organizmu, ma właściwości przeciwcukrzycowe, moczopędne i pełni funkcje ochronne. Kwas liponowy to również bardzo silny przeciwutleniacz. Bardzo dobrze sprawdza się w walce z wolnymi rodnikami, które są sprawcami uszkodzeń komórek.
Zielone warzywa zawierają w swoich komórkach druga ważną substancje, jaką jest chlorofil.
Chlorofil jest zielonym barwnikiem, który pochłania światło słoneczne i przekształca je w energię chemiczną. W wyniku tego roślina jest w stanie samodzielnie wytworzyć sobie pokarm.
Warzywa zielone w swoim składzie zawierają na tyle dużo
żelaza i
magnezu, że przy regularnym ich spożywaniu są w stanie zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na te pierwiastki.
Wielką zaletą soków tak zwanych zielonych, czyli bogatych w chlorofil jest ich oczyszczające działanie. Oczyszczają układ pokarmowy oraz wydalniczy, a to z kolei wpływa na oczyszczenie krwi, limfy i płynów wewnątrzkomórkowych. Nasze ciało oczyszczone jest o wiele sprawniejsze, pełne energii do działania. Oczyszczony organizm jest również odporny na infekcje.
Poniżej kilka przykładów leczniczej mocy chlorofilu, czyli tak naprawdę zielonych warzyw:
- oczyszczanie wątroby,
- poprawa obrazu krwi,
- łagodzenie objawów wrzodów żołądka,
- łagodzenie objawów astmy,
- poprawa drenażu nosa,
- łagodzenie bóli gardła,
- zmniejszanie nadmiaru cukru we krwi,
- usuwanie zapachów ciała,
- regulacja pracy jelit,
- likwidacja stanów zapalnych,
- unieszkodliwianie toksyn.
Jeżeli w Twojej
diecie jest niewielka ilość
zielonych warzyw, to mam nadzieje, że ten artykuł, chociaż troszkę Cię zmotywował do sięgnięcia po nie. Wszystkie wartości odżywcze warzyw i owoców znajdziesz w naszych
tabelach kalorii. Zmień swoja
dietę już, a zobaczysz niesamowite efekty, które pozytywnie odbija się na twoim organizmie.