Szukając w necie informacji na temat
oleju lnianego bardzo często dowiadujemy się że jest to specyfik o niezwykle prozdrowotnych właściwościach.
Badania naukowe udowodniły, że faktycznie regularne spożywanie go ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Istotny jest natomiast fakt aby wybrać dobry olej lniany. Na rynku można znaleźć wiele produktów nie zawsze godnych naszej uwagi.
Poniżej znajdują się informacje na temat
oleju lnianego, oraz tego czym się kierować przy jego wyborze.
Ile kalorii ma olej lniany?
Podobnie jak inne
oleje jest to produkt wysoko kaloryczny. W 100 g ma około
880 kcal.
Pozostałe wartości odżywcze znajdują się w
tabelach kalorii znajdujących się na naszej stronie.
Rodzaje oleju lnianego.
Olej lniany tłoczony na zimno otrzymywany jest jako produkt o żółtawym zabarwieniu. Posiada również specyficzny zapach i lekko orzechowy smak. Uzyskuje się go poprzez tłoczenie metodą "na zimno" dojrzałych nasion lnu. Tłoczenie "na zimno" polega na produkcji oleju w temperaturze, która nie przekracza 50 stopni Celsjusza, dzięki temu wartościowe składniki
oleju (głównie wrażliwe na temperaturę
nienasycone kwasy tłuszczowe) zachowują swoje naturalne struktury i właściwości biologiczne. To właśnie nienasycone kwasy tłuszczowe i
lignany decydują o zdrowotnych właściwościach tego oleju.
Olej lniany tłoczony na zimno nieoczyszczony wysokolinolenowy niestety jest niedostępny w naszych sklepach. Jest to spowodowane nietrwałością kwasu tłuszczowego z rodziny omega-3, które to pod wpływem światła i powietrza ulegają utlenianiu. Dlatego ważne jest aby były przechowywane w specjalnych warunkach, bez dostępu światła i powietrza. Oleje lniane, które możemy spotkać na naszych półkach sklepowych mają niską zawartość kwasów omega-3 (tzw. "niskolinolenowe"). Dzięki temu olej jest mniej podatny na utlenianie i w efekcie bardziej trwały.
Bardzo wazą informacja jest ta, że na
oleju lnianym absolutnie nie wolno smażyć. Wysoka zawartość
wielonienasyconych kwasów tłuszczowych powoduje, że po obróbce termicznej tłuszcz ten staje się po prostu toksyczny, inaczej mówiąc trujący.
Spożywanie oleju lnianego
Olej lniany powinno się; spożywać, tylko w postaci surowej. Można go stosować jako dodatek do sałatek, pieczywa, makaronów i innych dań.
Gdy zakupimy olej lniany pamiętajmy aby go przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, np. w lodówce.
Trzymanie go w niewłaściwym miejscu np.: na parapecie, przy kaloryferze lub blisko kuchenki może spowodować, iż po kilku dniach olej stanie się niezdatnym do spożycia. Ważna rada olej lniany zawsze szczelnie zakręcamy.
Jaki olej lniany kupować?
Kupujmy olej lniany w mniejszych butelkach. Często ze względu na oszczędności wybieramy większe bo tańsze butelki np. litrowe. To niestety jest błąd. Olej lniany ma krótka datę przydatności do spożycia. Może się wówczas okazać iż po kilku tygodniach olej jest już przeterminowany. Podczas złego przechowywania olej lniany może wyraźnie zmienić smak. Gdy będzie gorzki, jełki to znaczy, że się popsuł i nie należy go używać a po prostu wylać.
Pamiętajmy również, iż jak ze wszystkim tak i z
olejem lnianym nie można przesadzać. Należy wprowadzać go do diety stopniowo. Dzienna dawka
kwasów wielonienasyconych powinna wynosić od 4 do 8 % dziennej ilości energii.