Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]

FitWit:: Kilka słów o błonniku.

Kilka słów o błonniku.

Fotolia_20945626_XS.jpg
Wszyscy na pewno słyszeli o błonniku same dobre rzeczy. Wiemy, że usprawnia on pracę układu pokarmowego i ogólnie jest bardzo zdrowy, oraz potrzebny w naszym organizmie.
Lekarze zalecają, aby spożywać od dwudziestu do czterdziestu gram błonnika dziennie. Błonnik pomaga w utrzymaniu prawidłowej przemiany materii, oczyszcza organizm z toksyn, zapobiega powstawaniu cellulitu i trądziku, wpływa korzystnie na skórę, włosy i paznokcie.
Błonnik dostarczany jest naszemu organizmowi przy okazji spożywania innych, wartościowych substancji. Jednak w naszym organizmie nie jest trawiony, w związku z czym nie pozostaje w nim zbyt długo. Co prawda nie dostarcza nam witamin i mikroelementów jednak jego właściwości są obecnie wielce cenione przez dietetyków oraz ludzi dbających o swoje zdrowie i figurę.

Co to jest błonnik?

Błonnik - zwany też inaczej błonnikiem pokarmowym, włóknem pokarmowym to tak naprawdę zbiór substancji pochodzenia roślinnego, który nie ulega procesowi trawienia przez enzymy znajdujące się w przewodzie pokarmowym człowieka. W skład błonnika wchodzą: celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy, lignina, kutyna. Każda z tych substancji ma określone właściwości i rolę.
Celuloza wymiata z naszego organizmu wszelkie odpady powstałe w wyniku przemiany materii oraz toksyny. Dzięki temu zapobiega zaparciom przy okazji ogranicza przyrost masy ciała. Celuloza występuje w warzywach, owocach i ziarnach zbóż.
Hemicelulozy - są częściowo rozpuszczalne w wodzie, znajdują się w pieczywie z pełnego przemiału, kaszach a także w otrębach. Bardzo dobrze wpływają na układ pokarmowy. Zapobiegają zaparciom oraz dają duże uczucie sytości.
Pektyny to grupa substancji zaliczanych do błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Znajdują się głównie w owocach. Ważną cecha tych substancji jest pęcznienie w jelicie cienkim lub w żołądku co zapewnia uczucie sytości.
Gumy i śluzy - to również substancje błonnikowe. Możemy je spotkać jako dodatki do żywności. Są często wykorzystywane w preparatach sprzyjających odchudzaniu, typu "wypełniacze". Poza tym, że zapewniają uczucie sytości, obniżają również poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Pamiętajmy jednak, iż naturalne błonniki działają dużo lepiej i w sposób umiarkowany. Substancje wspomagające odchudzanie zawsze powinno wybierać się z pomocą lekarza i traktować doraźnie.
Lignina - jest częścią składową drewna. Występuje też w zdrewniałych częściach warzyw i w zbożach. Podobnie jak celuloza jest nierozpuszczalna w wodzie i działa w podobny sposób. Nie tylko usuwa zaparcia i zbędne substancje przemiany materii takie jak kwasy żółciowe, cholesterol, ale i zapobiega tworzeniu się złogów (kamieni) żółciowych oraz powstawaniu nowotworów dolnego odcinka układu pokarmowego.

Korzyści spożywania produktów bogatych w błonnik.

  • Zapobiega cukrzycy poprzez opóźnienie opróżnienia żołądka, częściowo łączy się z glukozą, która razem z nim usuwana jest z organizmu, dzięki temu mniejsza dawka cukru przedostaje się do krwi co w efekcie ogranicza produkcję insuliny.
  • Zapobiega chorobom nowotworowym układu pokarmowego dzięki usuwaniu szkodliwych często rakotwórczych substancji z naszego organizmu. Błonnik utrudnia również kontakt tych substancji ze ścianami jelit. Ma również właściwości prebiotyczne ( wspiera rozwój dobrej flory bakteryjnej).
  • Wspomaga sprawne działanie układu krążenia poprzez obniżenie złego cholesterolu i w efekcie zmniejsza się ryzyko zachorowania na miażdżycę.

Źródła błonnika to:

  • Owoce: marakuja, daktyle, porzeczki, maliny, żurawina, jeżyny.
  • Warzywa: chrzan, koper, pietruszka, czosnek, seler, zielony groszek, bób, fasola.
  • Warzywa strączkowe suszone: fasola czerwona, groch, fasola biała.

Inne produkty bogate w błonnik to:

Otręby pszenne, musli, ryz brązowy, migdały, orzech kokosowy, kasza jęczmienna, chleb żytni pełnoziarnisty sezam. Więcej na temat jaka jest zawartość błonnika w poszczególnych produktach znajdziesz w tabelach kalorii. Jak z wszystkim tak i z błonnikiem nie wolno przesadzać. Zdrowy człowiek powinien go dziennie spożywać od 20 do 40 g dziennie. Pamiętajmy, iż nadmiar błonnika w naszym organizmie może spowodować wzdęcia i bóle brzucha (szczególnie spożywając zbyt dużo roślin strączkowych). Osoby o wrażliwych żołądkach powinny stawiać na błonnik rozpuszczalny w wodzie pochodzący z owoców ponieważ produkty pszenne mogą go podrażniać. Błonnik ogranicza wchłanianie glukozy ale i również innych substancji np.:(żelaza, cynku i wapnia)oraz spożywany w dużej dawce może ograniczyć wchłanianie niektórych leków. Dlatego osoby na diecie, chore zawsze powinny skonsultować się z lekarzem jeżeli chcą przyjmować preparaty z dużą zawartością błonnika.

Informujemy, iż w celu zapewnienia jak najlepszej wygody w przeglądaniu naszych stron www, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb użytkownika a także dla celów reklamowych , statystycznych oraz uwierzytelniania korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Plikami cookie użytkownik może zarządzać za pomocą zmiany ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Dalsze korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies,która szczegółowo jest opisana w naszej Polityce Prywatności

Akceptuj i zamknij