1 kaloria [cal] jest to ilość ciepła potrzebna do ogrzania 1 [g] wody chemicznie czystej o 1oCelsjusza przy ciśnieniu 1 atmosfery
Pomiar wartość energetyczna pożywienia [kilokaloria]
Pomiaru kaloryczności pożywienia dokonuje się poprzez jego spalenie w kalorymetrze. Badane jest ciepło jakie wyzwoli się podczas procesu spalania. Otrzymana wartość stanowi tzw. całkowitą wartość energetyczną pożywienia. Należy jeszcze odjąć korektę związaną z przyswajaniem pewnych substancji w organizmie człowieka. Dlatego rzeczywiste wartości kaloryczne posiłków podawane są po uwzględnieniu współczynnika przyswajalności.
I tak na przykład współczynnik przyswajalności cukru to 98%. Całkowita energia otrzymana po spaleniu w kalorymetrze to 3,95 kCal na gram. Co daje nam rzeczywistą wartość energetyczną na poziomie 3,95 x 98% = 3,87 kCal
Informujemy, iż w celu zapewnienia jak najlepszej wygody w przeglądaniu naszych stron www, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb użytkownika a także dla celów reklamowych , statystycznych oraz uwierzytelniania korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Plikami cookie użytkownik może zarządzać za pomocą zmiany ustawień swojej przeglądarki internetowej.
Dalsze korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies,która szczegółowo jest opisana w naszej Polityce Prywatności