Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]


Zapisano log: 225 bytes. Wykonywanie aplikacji przerwane [ /var/www/vhosts/fitwit.pl/public_html/application/classes/views/View.class.php (225): Function create_function() is deprecated , code: 8192 ]

FitWit:: Indeks glikemiczny (IG)

Indeks glikemiczny (IG)

Fotolia_48783418_Subscription_Monthly_M.jpg

Indeks glikemiczny (IG) jest to uszeregowanie produktów żywnościowych ze względu na ich wpływ na poziom glukozy we krwi, w obrębie 2 do 3 godzin po ich spożyciu. Dotyczy on tylko i wyłącznie węglowodanów, gdyż ani tłuszcze, ani białka nie powodują wysokiego wzrostu glukozy we krwi.

Wraz ze wzrostem wartości IG rośnie poziom cukru we krwi po spożyciu danego produktu. Trzeba jednak podkreślić, że im wyższy poziom IG i im szybciej rośnie, to tym szybszy jest jego spadek. Optymalne do spożycia są produkty, których IG nie przekracza 60. Jedzenie produktów z niskim wskaźnikiem IG jest obowiązkowe dla osób chorych na cukrzycę, ponieważ pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Zalecane jest także osobom zdrowym, gdyż zmniejsza wydzielanie insuliny, pozwalając ograniczyć napady głodu.

Dieta bogata w produkty z wysokim indeksem glikemicznym może prowadzić do tzw. ,,nałogu glikemicznego, który powoduje, że tryb odżywiania uzależniony jest od malejącego poziomu glukozy we krwi. Każdemu obniżeniu poziomu cukru we krwi towarzyszy zmęczenie i uczucie senności, a to z kolei prowadzi do chęci pobudzenia organizmu przekąską, głównie słodyczami.

Nałóg ten prowadzi do upośledzenia spalania tłuszczów, a to sprzyja nadwadze. Często porównywany jest z nałogiem palacza, gdyż i jeden i drugi wie, że to, co robi jest szkodliwe, ale wciąż to robi.

Informujemy, iż w celu zapewnienia jak najlepszej wygody w przeglądaniu naszych stron www, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb użytkownika a także dla celów reklamowych , statystycznych oraz uwierzytelniania korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Plikami cookie użytkownik może zarządzać za pomocą zmiany ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Dalsze korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies,która szczegółowo jest opisana w naszej Polityce Prywatności

Akceptuj i zamknij