Cholina może być sama produkowana przez nasz organizm. Jednak są to ilości niewystarczające, więc codzienna dieta powinna zawierać jej odpowiednie ilości.
Bywa nazywana witaminą ożywiającą umysł, gdyż jest odpowiedzialna za prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Dzięki niej możemy skoncentrować się na działaniu oraz wykazać się pomysłowością. Przyspiesza spalanie tłuszczu w organizmie, więc jest stosowana w leczeniu otyłości.
Zapotrzebowanie na cholinę wynosi od 440 do 900 mg, jednak osoby żyjące w długotrwałym stresie powinny przyjmować jej dwukrotną dawkę.
Źródłem choliny są żółtka jaj, drożdże, szpinak, pomidory, kapusta, fasola, ryby, sery, otręby pszenne.
Skutkiem niedoboru choliny jest obniżenie sprawności umysłu, stany lękowe, rozdrażnienie, bezsenność, dolegliwości układu sercowo- naczyniowego, stłuszczenie wątroby.
Nadmiar tej witaminy powoduje stany oszołomienia, mdłości, biegunki i rybi zapach z ust.