Fosfor jest minerałem, występującym w dużym stężeniu w naszym organizmie, najwięcej jest go w kościach.
Nazywany jest również pierwiastkiem szczęścia i kreatywności, gdyż odpowiada on za odczuwanie radości z życia, optymizmu i błyskotliwości.
Fosfor odpowiada za wzrost, odnowę komórek, mocne kości i zdrowe zęby. Wspomaga także kurczliwość mięśni i pracę serca. Jest on niezbędny do metabolizmu witamin z grupy B, kwasu foliowego, cukrów, tłuszczy i białek.
Należy pamiętać o tym, że do wchłaniania fosforu niezbędna jest witamina D, natomiast wapń i magnez utrudniają jego wchłanianie. Dzienne zapotrzebowanie na fosfor wynosi 700-900 mg.
Najbogatszym źródłem fosforu są sery topione, otręby, orzechy, warzywa strączkowe, czekolada, wątróbka i wołowina.
Niedobór fosforu skutkuje zaburzeniami wzrostu, brakiem apetytu, utratą masy ciała, próchnicą zębów, łamliwością kości, zmęczeniem, nerwowością i zaburzeniami koncentracji.
Nadmiar fosforu w naszej diecie prowadzi do osteoporozy, wypadaniem zębów oraz demineralizacją kości.
Fosfor wpływa na obniżenie poziomu kwasu mlekowego w trakcie ćwiczeń. Bierze także udział w procesach energetycznych i służy do produkcji kreatyny.