Izoleucyna jest jednym z podstawowych aminokwasów egzogennych, czyli takich, które muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.
Reguluje ona poziom cukru, wytwarza i reguluje funkcje energetyczne organizmu. Wchodzi w skład hemoglobiny i osocza.
Izoleucyna jest metabolizowana i przetwarzana w tkankę mięśniową. W procesie trawienia nie przechodzi przez wątrobę, przez co może być bezpośrednio wykorzystywana przez mięśnie.
Co jeść aby uzupełnić niedobór?
W dużej ilości występuje w kukurydzy i mleku.
Gdy są braki problem może być taki...
Jej niedobór wywołuje objawy podobne do niskiego poziomu cukru we krwi, takie jak: zawroty głowy, wzmożone pocenie, ból głowy, bladość skóry i dezorientację.
Informujemy, iż w celu zapewnienia jak najlepszej wygody w przeglądaniu naszych stron www, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb użytkownika a także dla celów reklamowych , statystycznych oraz uwierzytelniania korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Plikami cookie użytkownik może zarządzać za pomocą zmiany ustawień swojej przeglądarki internetowej.
Dalsze korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies,która szczegółowo jest opisana w naszej Polityce Prywatności