Magnez nazywany jest pierwiastkiem życia, gdyż niezbędny jest do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania naszego organizmu. Ponad jego połowa magazynowana jest w kościach, a pozostała cześć w mięśniach szkieletowych, układzie nerwowym, w mięśniu sercowym, wątrobie, przewodzie pokarmowym i nerkach.
Najważniejszą rolą magnezu jest udział w procesach powstawania, magazynowania i rozpadu związków wysokoenergetycznych, wpływając w ten sposób na poprawę koncentracji, pamięci i nastroju. Reguluje pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Obniża również cholesterol, działa przeciwstresowo i przeciwzapalnie. Wpływa również na krzepnięcie krwi, wzmacnia system obronny organizmu, działa przeciwzawałowo. Zapotrzebowanie na magnez wynosi 300-400mg na dobę.
Źródłem magnezu są zielone warzywa, kakao, gorzka czekolada, razowe produkty zbożowe, migdały, orzechy, banany, figi i daktyle.
Niedobór powoduje zwiększoną podatność na stres, zmęczenie, bezsenność, zawroty i bóle głowy, omdlenia, kołatanie serca, zmniejszona odporność na infekcje. Niedobór magnezu sprzyja rozwojowi miażdżycy, chorobom serca i naczyń krwionośnych.
Nadmiar magnezu jest wydalany z organizmu wraz z moczem, aczkolwiek jego za duża ilość powoduje biegunki i zaburzenia oddychania, obniża także wchłanianie wapnia.
Magnez wspomaga wysiłek fizyczny, ponieważ odpowiada za syntezę białek i kontroluje uwalnianie energii. Ostatnie badania naukowe pokazały, że powoduje on wzrost siły mięśni nóg.