Metionina należy do aminokwasów niezbędnych dla człowieka, nie może być produkowana w organizmie, więc trzeba ją dostarczać wraz z pożywieniem.
Przede wszystkim zapobiega zatykaniu naczyń krwionośnych, poprzez eliminowanie substancji tłuszczowych we krwi. Zapobiega, więc zmianom miażdżycowym, stłuszczeniu wątroby i innymi jej uszkodzeniami. Reguluje również układ nerwowy i pełni ważną rolę w syntezie adrenaliny, choliny i lecytyny. Zawiera także siarkę, która jest niezbędna dla wielu procesów zachodzących w organizmie.
Naturalnym źródłem metioniny jest ryż, otręby pszenne, orzechy włoskie, brukselka, szpinak, brokuły, ryby i mięso.
W przypadku niedoboru metioniny mogą pękać paznokcie, rozdwajać się włosy, a skóra może się łuszczyć. Jej za mała ilość prowadzi również do ułatwienia metalom ciężkim wywołania toksycznych skutków w organizmie oraz rozwijania się zmian rakotwórczych w wątrobie.
Jej nadmiar jest również bardzo szkodliwy, szczególnie połączony z niedoborem witamin B6, B 12 i kwasu foliowego prowadzi do uszkodzenia nerek, trzustki i wątroby.