Nasycone kwasy tłuszczowe to takie, które występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, głównie w mięsie, maśle, serach, jajach, słoninie, smalcu, ale również i w niektórych olejach roślinnych takich jak kokosowy i palmowy. Mogą być one syntetyzowane w organizmie człowieka, wynika z tego, że są one zbędnymi składnikami pożywienia.
Funkcje nasyconych kwasów tłuszczowych nie odbiegają zbytnio od funkcji wszystkich tłuszczy, czyli dostarczają energię, transportują witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, wyściełają i chronią narządy wewnętrzne. Ponadto poszczególne tłuszcze nasycone pełnia dodatkowe funkcje, jak np. kwas masłowy hamuje rozwój komórek nowotworowych, natomiast kwas palmitynowy bierze udział w reakcjach odpornościowych.
Należy pamiętać, że tłuszcze nasycone maja bardzo zły wpływ na stężenie cholesterolu we krwi, co jest bardzo niekorzystne dla organizmu i prowadzi do chorób układu krążenia, nowotworów i nadwagi.