Żelazo jest mikroelementem niezbędnym dla naszego życia. Najważniejszą funkcją tego pierwiastka jest produkcja hemoglobiny, która transportuje tlen z płuc do poszczególnych komórek. Warto jednak podkreślić, że bierze również udział w produkcji mioglobiny, która magazynuje w mięśniach tlen niezbędny do ich pracy.
Żelazo uczestniczy w produkcji białych krwinek, podnosząc dzięki temu odporność organizmu na przeziębienia, zakażenia oraz inne choroby. Wpływa również na proces wzrostu, poprawia wytrzymałość i wzmaga aktywność fizyczną. Bierze udział w pobieraniu tlenu przez komórki oraz przemianie glukozy w energię.
Najbogatszym źródłem żelaza są chude czerwone mięso, podroby, tłuste ryby, drób, zielone warzywa, owoce, orzechy. Przyswajanie żelaza zmniejsza się przy dużym spożyciu mleka, serów, herbaty oraz kawy.
Niedobór żelaza jest spowodowany głównie długotrwałym odchudzaniem oraz stosowaniem diety niezawierającej produktów mięsnych- wegetarianizm. Zbyt niski poziom żelaza utrudnia koncentrację, osłabia pamięć, obniża również próg bólu. Mogą pojawić się częste krwawienia z nosa, owrzodzenia jamy ustnej, siniaki, osłabienie, uczucie ciągłego zmęczenia, wahania nastroju, wypadanie włosów, łamanie się paznokci. U kobiet ciężarnych, brak żelaza może spowodować poważne zaburzenia rozwojowe płodu. W konsekwencji długotrwały niedobór prowadzi do anemii.
Nadmiar żelaza również jest bardzo szkodliwy, gdyż prowadzi do zatrucia organizmu, objawiającego się wymiotami, biegunką i prowadzi do uszkodzenia jelit, a to z kolei zwiększa ryzyko zachorowalności na choroby nowotworowe, w szczególności raka odbytu.
Żelazo jest częścią hemoglobiny, która transportuje tlen do mięśni. Im więcej tlenu dostarczasz swoim mięśniom, tym szybciej odpoczniesz pomiędzy ćwiczeniami.