Witamina A ma hybrydowy charakter, gdyż może pochodzić z produktów pochodzenia zwierzęcego i jest to retinol oraz z produktów pochodzenia roślinnego- karoten.
Witamina A pełni szereg ważnych funkcji w naszym organizmie. Przede wszystkim odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Zapobiega kurzej ślepocie i wspomaga leczenie wielu chorób oczu. Utrzymuje ona prawidłowy stan błon śluzowych układu oddechowego, moczowego i pokarmowego. Zapewnia prawidłowy rozwój płodu, wygłąd skóry i paznokci oraz prawidłowy wzrost kości i zębów.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A wynosi od 600 do 1000mg dziennie.
Źródłem witaminy A jest wątróbka, tran, żółtka jaj, mleko, masło, margaryna, czerwone i żółte owoce oraz czerwone i zielone warzywa.
Niedobór witaminy A jest przyczyną łamliwości paznokci i włosów, kurzej ślepoty, zahamowania wzrostu, uczucia ciągłego zmęczenia, oziębłością, może prowadzić do bezpłodności, zapalenia dziąseł, brakiem odporności na infekcje i chorobami skóry.
Nadmiar witaminy A prowadzi do uciążliwego krwawienia dziąseł, powiększenia wątroby i śledziony, zażółcenia skóry, drażliwością i nerwowością.
Witamina A jest niezbędna dla sportowców, ponieważ odpowiada za syntezę białek i przewodzi wszystkim procesom anabolicznym. Bierze także udział w produkcji glikogenu, który magazynuje energię i wykorzystuje ją w trakcie intensywnego treningu.