Witamina B2 nazywana jest również ryboflawiną i zaliczana jest do witamin z grupy B, więc jej podstawowa funkcją jest udział w procesie syntezy i rozpadu białek, cukrów i tłuszczy.
Odgrywa ona również ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku oraz układu nerwowego, błon śluzowych, dróg oddechowych, naczyń krwionośnych i skóry. Pomaga zwalczać stres i napięcie emocjonalne, zwalcza bóle migrenowe.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B2 wynosi 1,5 mg.
Bogatym źródłem tej witaminy są chude sery, migdały, grzyby, dziczyzna, łosoś, pstrąg, pełnoziarniste pieczywo, fasola, groch, przetwory mleczne.
Skutkiem niedoboru jest opóźnienie wzrostu, wady wzroku w tym światłowstręt, wypadanie włosów, kłopoty z koncentracją, pleśniawki jamy ustnej, zajady, choroby układu nerwowego i zaburzenia oddechowe.
Nadmiar tej witaminy w diecie powoduje nudności, wymioty i biegunki.
Witamina B12 kontroluje uwalnianie energii, bierze udział w syntezie białek, spala tłuszcz oraz zwiększa kurczliwość mięśni. Regeneruje organizm po ciężkim wysiłku.