Witamina B5 zwana jest również pantenolem lub kwasem pantotenowym. Zaliczana jest do witamin z grupy B.
Odpowiada za metabolizm białek, cukrów i tłuszczy. Bierze udział w procesie wytwarzania witaminy D, hormonów, cholesterolu i przekaźników nerwowych. Reguluje i usprawnia układ sercowy, nerwowy i pokarmowy. Regeneruje także tkanki i przyspiesza proces gojenia się ran. Zapobiega tworzeniu się zmarszczek, siwieniu włosów, poprawia pigment włosów. Zapewnia siłę fizyczną, usuwa stany roztargnienia, osłabienia pamięci, dekoncentrację i stany depresyjne.
Dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę wynosi 7 mg.
Źródłem witaminy B5 są otręby pszenne, wątróbka, ryby, drób, banany, pomarańcze, ziemniaki, brokuły, grzyby i pełnoziarniste produkty.
Skutkami niedoboru są zaburzenia w pracy układu nerwowego, takie jak: trudności z nauką, brak koncentracji. Powoduje także kłopoty ze wzrokiem, zespół piekących stóp, zmiany skórne, siwiznę, łysienie, zaburzenia układu pokarmowego i trawiennego- brak apetytu, biegunki, wymioty i bóle brzucha.
Nadmiar witaminy B5 powoduje problemy z układem pokarmowym.