Witamina B6 zalicza się do witamin z grupy B, więc bierze udział w metabolizmie tłuszczy, białek i cukrów, umożliwiając ich przemianę.
Uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów i hemoglobiny. Wpływa ona na funkcjonowanie układu nerwowego, pracę serca i mięśni. Zwiększa również odporność organizmu i łagodzi skutki uboczne niektórych leków, głównie tych stosowanych w leczeniu nowotworów.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 wynosi 2 mg.
Główne źródła witaminy B6 w pożywieniu to mięso, ryby, drób, jajka, mleko, drożdże, warzywa (kapusta, groszek zielony, kalafior, marchew, szpinak, ziemniaki, fasola), zboża (kiełki pszenicy), soja, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, pestki dyni, pestki słonecznika, banany, napoje energetyczne.
Niedostateczna ilość witaminy B6 przejawia się zaburzeniami w funkcjonowaniu całego organizmu. Przede wszystkim występują nieprawidłowości w układzie nerwowym takie jak: drgawki, depresja, bezsenność, obniżenie sprawności procesów myślowych, zapalenie nerwów. Skutkami niedoboru jest także zmniejszona odporność na infekcje, anemia, kamica nerkowa, wymioty, zaburzenia w pracy serca.
Zbyt duże ilości tej witaminy powodują zaburzenia układu nerwowego- brak koncentracji, wyrodzenia tkanki mięśniowej, mrowienia. Jej nadmiar wpływa niekorzystnie na obecność aminokwasów we krwi, co może powodować nieodwracalne zmiany.
Zapotrzebowanie na tą witaminę wśród sportowców jest bardzo duże, ponieważ odpowiedzialna jest ona za syntezę białek i utylizację węglowodanów. Im więcej spożywasz białka, tym więcej witaminy B6 potrzebujesz.