Witamina B12 często bywa nazywana czerwoną witaminą lub kobalaminą, gdyż w jej cząsteczce znajduje się atom kobaltu. Zalicza się oczywiście do witamin z grupy B, więc jej podstawową funkcją jest udział w przemianie cukrów, białek i tłuszczy. Jednak posiada ona jeszcze jedną bardzo ważną funkcję, a mianowicie uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek, zapobiegając niedokrwistości. Jest również niezbędna do syntezy kwasów nukleinowych w komórkach i tworzenia otoczki ochraniającej komórki nerwowe i neuroprzekaźniki.
Witamina B12 odgrywa ważną rolę w regulacji płodności, stymuluje wydzielanie mleka u matek karmiących i reguluje poziom cholesterolu.
Zapotrzebowanie na tą witaminę wynosi 1-2 mg na dobę.
Źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak: wątroba, chude mięso, ryby skorupiaki, mleko, sery i jajka.
Skutkiem niedoboru witaminy B12 jest anemia, zahamowanie dojrzewania komórek krwi oraz wytwarzania czerwonych krwinek. Niedobór tej witaminy powoduje zaburzenia w funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego, takie jak: lęki, depresję, trudności z chodzeniem, dezorientację, zmiany w tkance nerwowej, demencję. Za mała ilość tej witaminy w naszej diecie przyczynia się do stanów zapalnych ust, niemiłego zapachu ciała i dolegliwości miesiączkowych.
Nadmiar tej witaminy nie jest szkodliwy, jednak przy stosowaniu za dużych dawek przez pewien okres czasu mogą wystąpić objawy uczuleniowe oraz krwotoki z nosa.
Witamina B12 wspomaga trening. Stymuluje mięśnie, ich skurcz i rozkurcz oraz odpowiada za metabolizm węglowodanów. Występuje ona w produktach pochodzenia zwierzęcego, jedna coraz popularniejsze jest przyjmowanie jej w formie zastrzyków.