Witamina D obejmuje kilka związków chemicznych, do których należą: witamina D1 znajdująca się w tranie, D2- wytwarzana w roślinach oraz D3- powstająca w skórze ludzi. Ciekawostką jest to, że nasz organizm może sam ją wyprodukować pod wpływem promieni słonecznych.
Witamina D pełni bardzo ważna funkcję w organizmie, gdyż odpowiada za prawidłowe kształtowanie się kości u dzieci i dorosłych. Zapobiega i łagodzi zapalenie skóry, reguluje wydzielenie insuliny i pracę serca. Wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu, zapobiegając również nadmiernemu wydalaniu tych pierwiastków wraz z moczem. Obecność witaminy D w diecie zapobiega rozwojowi nowotworów.
Źródłem witaminy D są sardynki, makrele, śledzie, łosoś, tuńczyk, żółtka jaj, wątróbka, mleko i jego przetwory.
Niedobór witaminy D jest przyczyną krzywicy u dzieci i dorosłych, osteoporozy, zapalenia spojówek, zmniejszoną odpornością na infekcje, pogorszeniem słuchu, osłabieniem i wypadaniem zębów.
Nadmiar witaminy D jest również bardzo szkodliwy, gdyż za duża jej ilość bywa toksyczna i powoduje biegunkę, świąd skóry, nudności, bóle głowy oraz zmiany zwyrodnieniowe w tętnicach, zwiększając ryzyko zawału i miażdżycy oraz w sercu, płucach i nerkach.
Witamina D jest niezbędna w procesie wchłaniania fosforu i wapnia, które odpowiadają za skurcze mięśni i zdrowe kości. Dlatego nie zapominaj o niej w swojej diecie, szczególnie gdy uprawiasz jakiś sport.