Witamina H zwana jest także witaminą B7 lub biotyną i należy do witamin z grupy B. Jak każda witamina z tej grupy bierze udział w syntezie i rozkładzie tłuszczy, cukrów i białek, czyli jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii.
Może być ona nazywana witaminą piękna, gdyż wpływa pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci. Pobudza proces przemiany glukozy oraz stabilizuje jej poziom we krwi.
Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego- zaopatrując nerwy w energię. Zapewnia witalność i dobre samopoczucie, reguluje odczuwanie bólu i wrażliwość czuciową.
Prawdopodobne dobowe zapotrzebowanie na witaminę B12 wynosi 0,002-0,004 mg i zależy od stanu fizjologicznego człowieka.
Źródłem witaminy H są mleko, wątroba, żółtka jaj, otręby, ryby, drożdże, wieprzowina, cielęcina, ciemny ryż, arbuzy, melony, banany, brzoskwinie, winogrona, kalafior, buraki, cebula, groch, pomidory, szpinak.
Skutkiem niedoboru są łuszczycowe zmiany skóry oraz jej przebarwienia, zaburzenia w funkcjonowaniu systemu nerwowego, takie jak depresja, apatia, senność, stany lękowe, halucynacje, nadwrażliwość czuciowa. Za małe ilości witaminy H w diecie powodują także anemię, powiększenie wątroby, wzrost cholesterolu we krwi, częste zapalenia skóry, wypadanie włosów oraz rozdwajanie się paznokci.
Nadmiar tej witaminy nie jest toksyczny, ani szkodliwy.
Witamina H kontroluje metabolizm aminokwasów i uwalnianie energii. Jej przyswajanie hamowanie jest przez awidynę, która występuje w surowych jajkach.