Witamina PP znana jest również pod nazwą witamina B3 i należy do witamin z grupy B. Jak każda witamina z tej grupy bierze udział w syntezie i rozpadzie cukrów, tłuszczy i białek.
Uczestniczy także w tworzeniu czerwonych krwinek, obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom serca. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, nerwowego i mięśni. Witamina PP hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków. Odgrywa ona ważną role w leczeniu zaburzeń psychicznych, chorób skóry i bólów głowy.
Dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę wynosi od 19 do 25 mg.
Bogatym źródłem witaminy PP jest cielęcina, wołowina, świeże ryby, kasza jęczmienna, fasola, pomidory, groch, ziemniaki, soja, ziarna zbóż, drożdże i sery.
Niedobór powoduje przygnębienie, złe samopoczucie, depresję, stany zapalne skóry, pleśniawki, bezsenność, zaburzenia w działaniu układu nerwowego.
Nadmiar witaminy PP wydalany jest z moczem, jednak za duża ilość w diecie powoduje uszkodzenie wątroby, niemiarowość pracy serca, dolegliwości skórne (pieczenie i swędzenie), podniesienie poziomu glukozy we krwi.
Wpływa ona na wydzielanie energii w trakcie treningu. Gdy uprawiasz jakiś sport, to Twój organizm potrzebuje olbrzymich dawek tego mikroskładnika.